Водата - важен елемент за развитие на детето

Водата---важен-елемент-за-разв..

В детския организъм се съдържа 80-85% вода. В тази среда клетките живеят и се извършват метаболитни процеси, генериращи енергия.

Водата е универсален разтворител, който доставя хранителни вещества на тялото и премахва отпадъчните продукти. Точно тя осигурява снабдяването на организма с енергия и поддържа нормалните функции на всички органи, особено през периода на тяхното развитие. Но това не е всичко - водата съдържа различни минерални соли, основните от които са калциеви, магнезиеви, калиеви, натриеви соли. 

В този смисъл правилният растеж на децата зависи много от количеството и качеството на водата. Тя е и един от основните източници на флуорид (задоволява до 50% от физиологичната нужда), който е необходим за формирането на костите и образуването на зъбния емайл. В региони, където няма достатъчно флуорид във водата, тя се флуорира изкуствено. Но, трябва да се внимава, тъй като излишният прием на флуорид също е нежелан. Той причинява флуороза - петна по зъбния емайл. 

За съжаление, днешните деца на практика не пият вода, а най-често утоляват жаждата си с газирани напитки. Но само чистата вода може да премине в клетките на тялото и да поддържа растежа и формирането на системите. Пиенето на газирани напитки, вместо нея, е сигурен път към опасната дехидратация, която е и първата причина за появата на различни заболявания при децата.

Какво може да причини дехидратацията на децата?

Дехидратацията се отразява зле на растежа и развитието на детето и на по-късен етап може да доведе до инфаркти, инсулти и онкологични заболявания. Една от най-важните характеристики на детския организъм по време на интензивния растеж и пубертета е високата скорост на метаболитните процеси. 

Това, от своя страна, определя повишената нужда от вода, която, като правило, съвременните деца не пият. Именно от там се пораждат опасностите от влошаване на здравословното състояние при подрастващите. И колкото по-скоро родителите помогнат на детето си да си създаде навик за пиене на вода, толкова по-лесно ще му бъде занапред да поддържа здравословен начин на живот.