Най-честите причини за температура при децата

Най-честите-причини-за-темпера..

Вдигането на температура при децата не е нещо необичайно. Те доста по-често от нас влизат в съприкосновение с множество бактерии и вируси и имунната им система все още няма изградени защити.

Високата температура често означава, че в организма протича някакъв тип инфекция, която може да отмине от само себе си (при температура до 37.5°-37.9°), но може да се наложи и по-сериозно медикаментозно лечение (над 38°). При появата на висока температура при бебета обаче е необходимо незабавно да потърсите лекарска помощ.

Високата температура е признак и на това, че организмът на детето се бори с инфекцията. Прочетете по-долу, кои са най-често срещаните инфекции причинители на висока температура при децата.


Какво причинява висока температура при бебетата?

Високата температура не е болест - тя се счита за симптом на такава. Тя обикновено означава, че тялото се бори с болест и имунната система работи. Ако бебето ви има висока температура, в повечето случаи това означава, че вероятно е получило настинка или друга вирусна инфекция. Въпреки че те са по-рядко срещани при кърмачета, пневмония, инфекции на пикочните пътища, ушни инфекции или по-сериозна инфекция като бактериална инфекция в кръвта или менингит може да причинят треска.

Други причини за треска при бебета вдигат температура:

- Реакция на ваксинация

- Прегряване от прекалено топло обличане или прекарване на прекалено много време навън в горещ ден

- Никнене на зъби

Висока температура при бебета: какви са признаците?

- Не спи добре

- Не се храни добре

- Не иска да си играе

- Апатичност и липса на активност

- Гърчове при изключително висока температура


Какво причинява висока температура при децата?

Стомашни вируси

Такива вируси са придружени от повръщане, диария, болки в стомаха. Трае два-три до десет дни. Поддържайе детето хидратирано, защото заболяването може да доведе до обезводняване, което усложнява състоянието.

Възпаления на горните дихателни пътища

Тук са обикновените настинки и грипните заболявания. Други симптоми, освен високата температура, са болки в гърлото, хрема, кашлица, а понякога и главоболие. Обикновено отминават за броени дни, но ако продължат по-дълго време, трябва да потърсите лекарска помощ.

Различни видове шарка

Шарките – едри и дребни, обикновено са придружени с температура няколко дни преди да се появят пъпките. Много често, ако няма други симптоми, освен висока температура, и изследванията на детето не показват инфекция, то може да става въпрос и за шарка. 

Възпаления на сливиците

Възпалението на сливиците също може да даде отражение като висока температура. Там е по-лесно да се установи причината, защото симптомите са по-видими - зачервено и болезнено гърло, проблеми с преглъщането, главоболие и т.н.

Ушни инфекции

Този тип инфекции също са често срещани при децата, но и при някои възрастни. Най-често се причиняват от наличието на някаква течност в ухото, от бактерия или вирус, а понякога и от задълбочаване на възпаление на сливиците.

Възпаления на уринарния тракт

Почти всяка инфекция на отделителната система е съпътствана от висока температура. Останалите симптоми са болка при уриниране и често такова. При децата е много важно незабавно да потърсите лекарска помощ.