Инхалаторна терапия и видове инхалатори

Инхалаторна-терапия-и-видове-и..

Респираторните заболявания са едни от най-разпространените и най-упорити за лекуване.В последните години инхалаторната терапия навлезе сериозно в медицината при лечението на определени респираторни заболявания като ларингит, фарингит, хроничен бронхит, емфизема, астма и проблеми, както и за някои алергии. При нея лекарството се вдишва, вместо да се приема като хапче или сироп, и позволява незабавно облекчение там, където е огнището на заболяването– в дробовете.


Предимства на инхалаторната терапия

По-малко токсини в организма;

Бързо облекчаване на симптомите;

Висока концентрация на активните вещества.


Видове инхалатори


Делят се основно на две групи. Първата група включва т.нар. небулайзери, които действат механично. Те разпръскват лекарството като лека мъгла, която пациентите вдишват. Подходящи са за малки деца и възрастни пациенти, тъй като модерните продукти от този тип не изискват стоене в определена поза и дори работят под наклон. Те могат да подават и по-високи дози. Естествено, трябва да се внимава за правилната дезинфекция и поддръжка на устройството, а времето за поемане на медикамента е по-дълго.

Вторият тип са т.нар дозиращи устройства, които подават определена доза от медикамента към пациента.

В повече детайли, можем да направим разпределение на инхалаторите на ултразвукови, които не издават шум, имат бързо действие и са перфектни за различни респираторни заболявания. Те действат на основата на вибрация и са подходящи за инхалиране на течности. 


Компресорните инхалатори са по-шумни, ако става дума за традиционните. Те са подходящи за всеки медикамент, който ви е предписан, може да се използва с компресорния инхалатор. С напредване на технологиите, компресорните инхалатори стават все по-тихи и по-тихи.

Кога да използваме инхалаторна терапия

Само лекуващият ви лекар може да назначи инхалаторна терапия и съответните лекарства за нея.


Видовете заболявания, които най-често изискват инхалаторна терапия включват:

Бронхити

Ринити

Ларингити

Синуити

Фарингити

Пневмония

Гъбични заболявания на дихателните пътища


Как да използваме инхалаторна терапия?

Инхалаторната терапия се провежда след лекарска консултация. Що се отнася до устройството ви – винаги четете упътването и следвайте стриктно стъпките. Не забравяйте да почиствате инхалатора след всяко ползване.