Захранването – Кога, как и колко? ЕТАП 1

Захранването-–-Кога,-как-и-кол..

ЕТАП 1


Раждането е един от най-съкровените моменти за всяка жена. Майката има основна роля в отглеждането и изхранването на новороденото, тъй като в първите няколко месеца основната храна на детето е кърма или адаптирано мляко. Но с растежа и развитието на бебето се увеличават и енергийните му нужди.  Неговата храносмилателна система вече може да смила и преработва различна храна, която да набавя на детския организъм още повече енергия. Процесът на въвеждане на храни, различни от мляко, се нарича захранване.

 

Според съвременните препоръки на Световна Здравна организация, този етап трябва да се отложи до 6-месечна възраст на бебето.

Това е и необходимия период на физическото съзряване на органите и храносмилателна система на бебето, които се развиват от между 4 и 6 месец от раждането. Ако този процес се отложи твърде късно или започне твърде рано, може да насъпят неблагоприятни последици за организма.

 

Според експертите на Европейската общност за детска гастроентерология, хепатология и хранене (Europen Society for Pediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) захранването на бебето не трябва да бъде по-рано от 17 седмица и не по-късно от 26 седмица, а според експертите на СЗО – не по-рано от 16 седмица.

 

При пълно здраве, около 4-6 месечна възраст, бебето само показва признаци за готовност да приема нови храни. За такива признаци се считат:

 

ü  Когато бебето може да стои седнало добре

ü  Само взема предмети и ги слага в устата си

ü  Слюнката в устата на бебето се увеличава

ü  Поникват първите зъбки

ü  Проявява интерес към храната на възрастните

ü  Скъсява интервалите между кърменията

 

 

Основно правило при захранването е новата храна да се поднася постепенно в малки количества. Започнете се с 1 чаена лъжичка първия ден, 2 на втория и така за 7-8 дни докато се достигне цяла порция. Препоръчително е новата храна да се дава в началото на храненето и след това детето се дохранва с кърма или адаптирано мляко.

 

 

Включвайте само по една храна седмично. Най-доброто време за включване на нова храна е сутрин. Така по-лесно ще се наблюдава детето за възможни прояви на хранителна алергия – обриви, разстройство, запек, повръщане.

 

Новата храна трябва да се приема в малки количества, съобразено с вместимостта на стомахчето на бебето.

Първите храни, които да включите в новото меню на детето, трябва да са термично обработени (сварени) и да са еднокомпонентни (пюре от само един зеленчук или плод).

 

Може да започнете с въвеждането на зеленчуково пюре от картоф, батат (сладък картоф), морков, авокадо, пащърнак, тиквичка и др. Картофът и сладкия картоф са отлично начало за захранване и добра основа за комбинирани пюрета, сгъстяват, дават плътност и са богати на енергия. Не овкусявайте с нищо пюретата, освен кърма. Не добавяйте сол, захар, масло или друг вид мазнина.

 

Ако в семейството има хранителни алергии, започнете захранването с въвеждане на оризова каша или друг вид каша, която е безмлечна. За деца до 6-месечна възраст кашите не трябва да съдържат глутен. Информацията се отбелязва на етикета "gluten free". На видно място на опаковката се поставя знак кръг със зачертан житен клас за храни без глутен.

 

Повечето деца нямат проблем с плодовите пюрета, тъй като те са сладки и се възприемат по-лесно. Ето защо може да оставите плодовите пюрета едва след като сте захранили със зеленчуково. Така няма да рискувате бебето да предпочете само плодовите вкусове. Първите пюрета от плод може да са ябълки, круши, банан, тиква.


Пюретата трябва да се поднасят топли (малко по-топли от стайна температура). Избягвайте затопляне в микровълнова фурна, тъй като при нея затоплянето става неравномерно и може да изгорите бебето. Винаги опитвайте, преди да поднесете храната на бебето. Използвайте за затопляне Мултифункционалната кана AGU Bubbly. С нея лесно може да загреете бурканче с пюре до желаната от вас температура или да приготвите зеленчуци на пара.

 

Плавно и постепенно захранващите храни стават по-голямата част от храненето на бебето. Важно е да се предлага на бебето голямо разнообразие от храни, за да може то да получава всички витамини и минерали, от които се нуждае.