Захранване, водено от бебето – подход за модерния родител

-Захранване,-водено-от-бебето-..

 Захранване, водено от бебето –  подход за модерния родител

време за четене: 3 минути

Захранването на бебето е сред най-дискутираните теми през първата година. Все по-често българските педиатри застъпват в препоръките си така нареченото късно захранване, след 6-месечна възраст на детето. Когато малкото човече може в голяма степен да участва и дори да контролира процеса. Този подход отдавна е доказал ползите си и затова е предпочитан в страните от Западна Европа и САЩ. 

Новите тенденции в захранването предлагат на съвременния родител много повече разнообразие и гъвкавост в методите. Освен традиционния вариант с готови пюрета, вече има и педагогическо захранване.

Това представлява предлагане на микродози от храната на възрастните, както и захранване, водено от бебето. На бебето се предоставят големи късове храна, която детето следва да избира и да подава към устата си само. 

Храните, които се дават са със запазен вкус, цвят и форма, доколкото е възможно, за разлика от хомогенизираните каши с неприятен цвят. 

По този начин освен физиологичната си функция, захранването придобива и социално-познавателна стойност. Така бебето опознава цвета, консистенцията, формата и вкуса на различните храни и освен това се храни самостоятелно, което е далеч по-забавно от пасивното поемане на каша с лъжица. Специалистите по ранно детско развитие също са единодушни в подкрепата си към захранването, водено от бебето. Това се смята за един от начините, по които може да се изградят по-добри хранителни навици, тъй като детето ще свикне с вида на храните и те няма да бъдат непознати за него. 

Спецификата при тези нови, по-скоро добре забравени методи, е, че храните трябва да бъдат леко термично обработени. Така че от една страна да не представляват проблем за все още развиващата се храносмилателна система на бебето, но и да пазят своите хранителни стойности. Установено е, че плодовете и зеленчуците запазват най-добре хранителните си стойности при термична обработка до 50 градуса. Когато все още ензимите и витамините се запазват в почти непроменен вид. Затова е особено важно не само да осигурим здравословна и проверена храна за детето, но и да я приготвим по правилния начин, чрез леко термично задушаване или варене.

 Повечето електрически печки не предлагат подобна прецизност, затова е добра идея да се използва  специализирана електрическа кана, като тази на AGU, която съчетава всички функции, необходими за приготвяне на храна за детето. Освен да свари водата, каната може да я загрее до определена температура (със стъпка от 1 градус), което позволява голяма прецизност в приготвянето. Каквато е необходима при детските храни. Приготвянето на млякото за кърмачета, например, изисква то да бъде затоплено до 37 градуса – каквато е телесната температура. Независимо дали става въпрос за адаптирано мляко, или за кърма, тази температура гарантира, че ще се запазят хранителните стойности на млякото и съответно то ще е лесно за обработване от все още незрялото бебешко стомахче. 

Не по-малко важни функции, които каната притежава, са готвене на пара, стерилизиране и кипене. Което цялостно обезпечава процеса по захранване на малкото. Тъй като едновременно може да осигури здравословно приготвяне на храната, да стерилизира съдовете, в които се предлага, да стопли до определените градуси, без опасност от претопляне. Прецизност и контрол, подобаващи на съвременния технологичен свят. 

А вие кой метод прилагате?