КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЩАСТЛИВИ ДЕЦА?

КАК-ДА-ОТГЛЕЖДАМЕ-ЩАСТЛИВИ-ДЕЦ..

КАК ДА ОТГЛЕЖДАМЕ ЩАСТЛИВИ ДЕЦА?


време за четене: 3 минути


Всеки родител иска да отгледа щастливо и успешно дете и затова повечето от нас четат книги, статии и използват всевъзможни теории и методики за възпитанието на малкия подрастващ. 

Поради многото информация в Интернет пространството става все по-трудно да отсеем и преценим какво точно ни трябва. Най-важна е достоверността – търсете детски психолози или хора, които се занимават с детско развитие. 

В по-голямата част от литературата по въпроса, се стига до следните заключения как детето ни да расте щастливо. И повечето от тези методи са изключително елементарни.

1. Щастливи родители = щастливо дете.

Всички знаем, че детето се научава на елементарни навици като имитира. Същото се отнася и до емоциите. Ако детето е обградено от радост, щастие и усмивки, много по-вероятно е и то да израсне също толкова щастливо и усмихнато. Ще кажете, че живота е твърде напрегнат и сте стресирани от ежедневието, за да сте вечно усмихнати и да демонстрирате радост? Така е! Опитайте се, например, когато се прибирате към дома си, да направите нещо, което ви харесва, дори и да е толкова просто като да си хапнете парче шоколад. Това ще повиши настроението ви. Добра идея също би било да направите една бърза тренировка или разходка. Физическата активност също повишава нивата на серотонин и вие ще сте като нов човек.

2. Не пренебрегвайте себе си.

Това е грешка, която не един и двама от нас допускат. Намерете време за себе си, прочетете хубава книга или гледайте хубав филм, направете нещо, което ви доставя удоволствие. Когато се погрижите за себе си, когато се почувствате радостен от малкото удоволствие, което сте си доставили, тогава ще пренесете това доволство и върху детето си.

3. Слушайте! 

Дори и когато проблемите или преживяванията на децата ви ви се струват маловажни, не им го показвайте, а слушайте и се отнесете сериозно. По този начин ще им покажете колко са важни за вас, а това е също един от фундаментите, върху които се изгражда щастливия човек. Също така, когато слушате съсредоточено и внимателно, ще можете да отговорите много по-адекватно. А децата усещат кога сте погълнати от тях и кога от нещо друго.

4. Управлявайте собствените си емоции.

Трябва да знаете, че изразяването на емоции е много важно за щастливия начин на живот – и за вас, и за околните. Обяснете на детето си, че емоциите са естествена реакция и не е лошо да изпитваме гняв, мъка по същия начин по който не е лошо да изпитваме щастие и радост. В същото време обаче трябва да контролираме поведението, продиктувано от тази емоция. Ако децата ви виждат във вас подобен контрол и те ще се научат на същото.

5. Бъдете социални.

Не само добрата връзка между родителите или родителите и децата са важни за бъдещия щастлив човек, но и социалните контакти с други деца. Насърчавайте ги.  Обяснете, че е нормално да харесваме едни хора повече от други. 

6. Изграждайте самочувствие в децата си посредством балансирани похвали и порицания

Детето трябва да е наясно със силните си страни и да работи върху подобряване на слабите, но без излишно натрупване на нереални амбиции или напрежение за постигане на прекалено много.

7. Поставяйте граници. 

Децата очакват някакви граници и когато те са умело поставени, те ще бъдат спазвани. Може би най-доброто нещо, което можете да направите е да включите детето, дори и много малко, в процеса на вземане на решение за тези граници и за нещата, които пряко го засягат. Питайте го за мнението му, позволявайте му да взема самостоятелни решения от предварително зададени от вас граници. Така то ще се почувства важно и ще се научи на отговорност. Това е здрава основа, върху която да се изгради бъдещата успешна личност.

8. Намалете употребата на електронни устройства

 Увеличете времето за игри, за да стимулирате въображението и творческата активност. 

9. Не повишавайте тон. 

Колкото повече викате, толкова повече повишавате нивата на несигурност, а оттам и на тревожност при децата. 

Най-важното е да слушате детето си и да реагирате на неговото поведение адекватно, за да израсне то щастливо, уверено и успешно.