Режимът е в основата на правилното отглеждане на децата

Режимът-е-в-основата-на-правил..

Време за четене: 2 минути


Опитните педиатри и специалисти по детско поведение и психология ще Ви уверят в ползите от създаването на режим в детска възраст. Рутина, спокойствие и предвидимост са трите колоса, които ще крепят мира в дома Ви. Затова колкото по-рано успеете да ги създадете, толкова по-добре за всички наоколо. 


Сън и бодърстване

Режимът на заспиване и часовете бодърстване са в основата на всеки режим. Съставянето му трябва да започва именно от там. В различните възрасти децата имат нужда от определени часове пълноценен сън, за да могат да се развиват правилно. Доказано е, че човек функционира най-добре, когато нагоди режима си възможно най-близко до природата. Или иначе казано да спим колкото се може повече в тъмната част на денонощието и да сме будни още на изгрев слънце. Това не винаги е възможно, ето защо на помощ идват някои нововъведения, които симулират този така важен цикъл. Като например щорите, пердетата, които са в унисон с естествената ни нагласа да спим на тихо и тъмно място. Днес можем да разчитаме и на някои умни технологични нововъведения, като смарт лампите, които симулират изгрев и залез, с тях постепенно преминавате към сън и след това към приятно естествено пробуждане. Без неприятни аларми и стресиращи будилници. Естествено и леко – точно както трябва. 


Кръгът игра – храна – сън  

Ставането и лягането в приблизително еднакви часове на деня водят до изграждането на подходящ биоритъм, в който организмът се нагажда и функционира оптимално. Това е особено важно за подрастващите, които имат нужда от много енергия, за да играят и по този начин да развиват нови умения и знания. Физическата активност в ранното детство е тясно свързана с нервно-психическото развитие и емоционалната интелигентност. Затова навсякъде се говори за основополагащата роля на психомоториката. Детето трябва да има възможност да бъде активно. И да кипи от енергия, а не да е лениво, сънливо и раздразнително. Колкото повече енергия изразходва, толкова по-добре ще се отразява този факт на апетита му. Което от своя страна ще завършва кръга, защото на добре изморено и нахранено дете веднага му се доспива и сънят му е дълъг и качествен. Който от своя страна създава бодрост, добро настроение и енергия за последващите игри. 

Всичко е свързано и трябва само да завъртите колелото в правилната посока.