Митове и истини за инхалаторната терапия

Митове-и-истини-за-инхалаторна..

Време за четене: 3 мин


Може би се чудите какъв е смисълът на инхалаторната терапия? Вижте най-популярните митове и сравнете с истините, свързани с този тип процедури. Нека разберем заедно.

Обещаваме, че статията ще отговори на най-честите въпроси, които сте си задавали, свързани с инхалаторната терапия.

А за повече полезни съвети – не забравяйте да следите блога ни!


МИТ: Няма значение дали ще се прави инхалация или просто запарка с гореща вода и сода. 

ИСТИНА: Съвременните инхалатори нямат нищо общо със запаряването, тъй като инхалаторът не загрява течността, а я вмъглява. Така че да може да достигне в дълбочина до дихателните органи. Терапевтичният ефект на инахалационната терапия е непосредственото въздействие на лекарствения продукт върху лигавицата на дихателните пътища. Паровите инхалатори крият рискове от изгаряне и са противопоказни за използване от деца. Категорично забранени за терапия при бебета под 1 година. 


МИТ: Само горещите разтвори имат позитивен ефект.

ИСТИНА: Температурата на аерозола е от голямо значение за неговия терапевтичен ефект. Оптималната е от 25 до 28 *. Така лекарството не се нарушава и веществата се усвояват добре от слизестата повърхност на дихателните пътища и не се потиска функцията на ресничестия епител. Горещите разтвори – 38 – 40 * –  потискат функцията на ресничестия епител. Студените – 18 – 24 * оглаждат дихателните пътища и крият риск от бронхоспазъм. 


МИТ: След инхалации не трябва да се излиза, защото след инхалация белите дробове се разтварят и може да се вдиша уличен прах и т.н.

ИСТИНА: Няма препоръки да не се излиза след инхалация. Инхалацията не отваря белите дробове, а просто внася лечебни вещества до тях. 


МИТ: Няколко часа преди и след инхалация не трябва да се приемат храна и течности. 

ИСТИНА: Препоръките са инхалацията да се провежда 1-1,5 ч. след хранене или физическо натоварване. При хора, които са пушачи, 1 час преди и след инхалация се забранява пушене.


МИТ: Билковите и маслените разтвори повлияват много добре при първи симптоми на респираторни заболявания. 

ИСТИНА: Недопустимо е използването на маслени разтвори. Те не могат да образуват високо дисперсни аерозолни системи. Билкови разтвори не бива да се използват за инхалаторна терапия, тъй като техният ефект се разгръща след като попаднат в стомашно-чревния тракт. Освен това съществува риск от развитие на алергия. 


МИТ: Инхалациите могат да се правят с всякакви водни разтвори. 

ИСТИНА: Универсалният разтворител за лекарства е само физиологичен разтвор! Не се използва преварена, минерална или сребърна вода и др.


МИТ: Инхалаторът е персонален и не трябва да се използва от други членове на семейството. 

ИСТИНА: Инхалаторът може да се използва и от други членове на семейството. Много често един вирус минава поетапно или едновременно през няколко човека от семейството. Инхалациите повлияват добре и децата, и възрастните. Именно затова в комплекта на AGU Tomchi има маска за дете, маска за възрастен и мундщук. Но е добре след всяка употреба да бъде почистван. 


МИТ: Инхалаторите са шумни и страшни и плашат децата. 

ИСТИНА: Компресорните инхалатори наистина създават шум при работата си и това често разстройва децата. Но на пазара има меш инхалатори (AGU), които са практически безшумни и освен това са малки, мобилни, безкабелни и могат да се използват навсякъде. 

Ако все още имате въпроси, свързани с инхалаторната терапия, с нашите продукти или се чудите дали те са подходящи за вашето дете – може да ни пишете на нашата facebook страница и ние ще се радваме да отговорим на всяко запитване!